Manifest de la Plataforma Alcem-nos! 1r de maig de 2019

La lluita per un país lliure només es pot entendre si va estretament lligada a la reivindicació d’una societat realment justa i amb més drets socials. I a la vegada, la gent treballadora dels Països Catalans només assolirà les cotes de benestar, drets i igualtat que es mereix en el marc de la implementació d’una República catalana edificada des de baix. Aquestes dues reivindicacions estretament lligades, a més, no es poden fiar només ni principalment a l’esfera política, com ja vam fer amb les vagues del 3-O, el 8 de novembre de 2017, el 21 de febrer de 2019 i els dos darrers 8 de març, entre moltes altres emblemàtiques dates de lluita. És per això que, aquest 1 de maig, el moviment republicà sortirà de nou al carrer.

L’Estat es debat entre una regressió neofeixista o la consolidació de les polítiques conservadores i austericides actuals. Dues vies que comparteixen, amb diferent intensitat i forma, eixos centrals com la precarietat com a tònica de les relacions laborals dels treballadors i les treballadores en favor de l’acumulació de la riquesa en poques mans; un model patriarcal que segueix oprimint amb especial duresa la meitat de la població; la repressió cap als presos i les preses polítiques i les persones exiliades i activistes i la negativa a abordar el dret a l’autodeterminació; el tracte racista i xenòfob cap a les persones migrades fugint de la guerra i la misèria; la limitació de la sobirania de les institucions catalanes per impulsar unes mínimes lleis socials per pal·liar les actuals desigualtats; o el qüestionament del model educatiu d’immersió lingüística i la criminalització dels i les docents, els atacs a la llibertat d’expressió i la pluralitat informativa en els mitjans de comunicació catalans.

Per tot això, com van fer fa un segle els obrers i obreres de la Canadenca i de la resta del país fins a conquerir la jornada laboral de 8 hores, o el gruix de la ciutadania quan va treure les urnes l’1-O per fer fer efectiu el dret a votar sobre la independència, des de la plataforma Alcem-nos cridem a seguir sortint als carrers, organitzant-nos i lluitant per assolir tots els drets i llibertats. Reclamem igualment ambició al Govern i al Parlament per defensar els drets laborals i socials de la ciutadania, malgrat els impediments de les institucions de l’Estat. Només amb una defensa efectiva dels drets de la majoria, la República catalana esdevindrà un objectiu atractiu pel que lluitar per al gruix dels treballadors i les treballadores.

En concret, des de la plataforma Alcem-nos, reclamem:

  • Salari mínim i pensions mínimes de 1.200 euros
  • Jornada laboral de 35 hores
  • Derogació de la reforma laboral i l’article 135 de la Constitució
  • Erradicació de la divisió sexual del treball
  • Fi de la discriminació i desigualtats laborals de les dones: de la bretxa salarial, la doble o triple jornada laboral, el sostre de vida, la sexualització i l’assetjament sexual i per raó de sexe
  • Aplicació de les lleis socials suspeses o anul·lades pel TC
  • Accés garantit a la universitat, començant per la rebaixa immediata de les taxes un 30%
  • Derogació de la llei d’estrangeria i reconeixement de tots els drets de ciutadania
  • Fi de la persecució política i judicial dels i les docents i del qüestionament de la immersió lingüística
  • Plena llibertat dels presos i preses polítiques i de les represaliades i retorn de les persones exiliades

Per la República catalana feminista i dels drets socials i laborals!
Per la República de la Gent Treballadora!